Het traditionele cacio e pepe recept

0
3550
Spaghetti cacio e pepe

Cacio e pepe wordt gezien als het symbool van de Romeinse keuken. Romig en pittig, net als de Romeinen zelf. Wanneer je naar Rome gaat, kan je de hoofdstad van de laars niet verlaten zonder een goed, dampend bord van deze heerlijkheid te hebben geproefd. Je zal ongetwijfeld graag het gerecht nog eens klaar willen maken. Hij is simpel en je bereid hem met zwarte peper en romeinse schapenkaas. Ik geef je het recept hieronder zoals ik het heb leren maken van een Romein.
Normaal gezien wordt het bereid met de Romeinse pastavorm tonnarelli. Een prachtige platte, bijna vierkante pastalint. Deze pastalint vind je niet makkelijk, daarom heb ik spaghetti gebruikt in het recept.
Wil je tonnarelli leren maken? Neem dan deel aan een van de verse pasta-masterclasses van de Pasta Academy Benelux!
Laten we nu aan de slag gaan met de heerlijke cacio e pepe. Sono pronto? 

Cacio e pepe recept

Spaghetti cacio e pepe

Traditionele spaghetti cacio e pepe

Cacio e pepe is een symbool geworden van de eenvoudige en populaire Romeinse keuken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 4 personen

Kookmaterialen

  • 1 Vijzel (of een pepermolen)
  • 1 grote koekenpan

Ingrediënten
  

  • 300 g spaghetti
  • Handvol zwarte peperkorrels (hoeveelheid afhankelijk van smaak)
  • 200 g pecorino romano
  • Snufje zeezout

Bereidingswijze
 

  • Rasp de pecorino romano fijn en giet in een kom. Zet aan de kant.
  • Maal de peperkorrels fijn in een vijzel en voeg toe aan een koekenpan. Of als je geen vijzel hebt kan je een pepermolen gebruiken.
  • Breng water aan de kook in een ruime kookpot en voeg een flink snuf zeezout toe. Kook hier de spaghetti al dente in. Rooster ondertussen de gemalen peper. De heerlijke aroma's komen vrij. Zet nu het vuur laag en voeg wat van het pastakookvocht toe. Meng goed.
  • Voeg wat van het pastakookvocht toe aan de gemalen pecorino romano en meng goed. Je hebt nu een mooie kaascrème. Giet deze toe bij de pasta terwijl je goed mengt. Verdeel de spaghetti cacio e pepe over de borden en serveer er een mooie, rode wijn uit Lazio bij.
Trefwoord Klassieker, Rome, Spaghetti

Wijnpairing cacio e pepe

Wijn cacio e pepe

Laten we even kijken naar de wijnpairing. De klassieke cacio e pepe is een romig en vurig gerecht door de kaas en de peper. Daar kan je beter een stevige wijn tegenover zetten.

Ik heb gekozen voor deze mooie Roma Rosso uit Lazio. Een rode, wijn met frisse zuren en milde tannines. Aroma’s van bosbessen, braambessen,  een snufje vanille en eikenhout.
Combineer het gerecht met deze heerlijke wijn en je krijg een tricolore koningsmaal! 

Pssst! Volg je de Pasta Academy Benelux al op Vivino?
Pasta Academy vivino

Italiaanse muziek per favore

Het is meer dan een bord pasta. Dat wil ik je meegeven wanneer je dit gerecht maakt. Wanneer je opgroeid in een Italiaans gezin, begrijp je al heel snel dat eten centraal staat in het leven. Niet alleen maar omdat we houden van gezellige caloriën, maar ook omdat we ons op elk moment eraan herinneren om bewust te genieten. We gebruiken hiervoor onze zintuigen en dat start bij het selecteren van pure ingrediënten tot het uitzoeken van de juiste toonladders en muzieknoten die in de ruimte dansen bij het eten. 

Bij de Pasta Academy hebben we daarom verschillende playlists samengesteld met Italiaanse klassiekers. Je waant je daardoor even in de mooie laars zonder een voetstap verder te hebben gezet. Geniet van deze mooie mix aan Italiaanse nummers. Hoeveel ken je er?  

Leer verse pasta maken als een echte Italiaan

Wil je een stapje verder gaan in het nastreven van een heerlijk Italiaanse bella vita? Dan leer ik je graag hoe je zelf pasta kan maken. Als Venetiaanse ben ik opgregroeid met de lekkerste keuken en ben ik in alle regio’s van de laars geweest om meer te leren over pasta. Vorig jaar behaalde ik als eerst in de Benelux de Master of pasta-titel en leer je de kneepjes van het pastadeeg online als in real life. Benieuwd naar de komende masterclasses? Ontdek ze hieronder! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Rating recept
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in